Maatschappij & welzijn + Economie & organisatie

20 algemene vorming

+10u basisoptie:

Bij het begin van het schooljaar heb je gekozen voor een combinatie van de basisopties maatschappij en welzijn + economie en organisatie. Je gaat je hierin het hele schooljaar verder verdiepen. 

We clusteren beide basisopties. Je krijgt 5u/week maatschappij en welzijn en 5u/week economie en organisatie.

Opgelet: Economie en organisatie bieden wij niet meer aan vanaf het derde jaar. Bij ons kan je vanaf het derde jaar verder in de richtingen mechanica of zorg en welzijn. We willen je echter een zo ruim mogelijk aanbod aanreiken in de eerste graad zodat je zo gericht mogelijk een studierichting kan kiezen voor het derde jaar.


Maatschappij en welzijn:

Kijk met de ogen van een ander, hoor met de oren van een ander en voel met het hart van een ander… Is deze quote jou op het lijf geschreven? Dan is de basisoptie Maatschappij en Welzijn écht iets voor jou.

Tijdens het schooljaar focussen we op een persoonlijke en gezonde levensstijl en sociale, maatschappelijke en culturele vorming.

Via allerhande praktische opdrachten gaan we ons focussen op 3 interessegebieden:

  • lichaamszorg: eigen lichaam en welbevinden
  • lifestyle: interieur, sfeerschepping, vormgeving, mode
  • voeding: gezonde maaltijd maken en samen maaltijd nemen


Economie en organisatie:

Binnen economie en organisatie gaan we projectmatig te werk en ontdekken we zo hoe de economie ons dagelijks leven bepaalt. We staan o.a. stil bij de manieren waarop een klant koopt, hoe bedrijven reclame maken, hoe we kunnen winkelen met respect voor het milieu ... Ook volgende thema's passeren de revue: wat een goede verkoper of onthaalmedewerker moet kennen en kunnen, hoe een factuur, leveringsbon of pakbon eruit ziet, wat een uitkering of pensioen is ... En wat dacht je van een eigen pop-up in de school? Het worden 5 boeiende uren waarbij we je wekelijks mee op sleeptouw nemen in de wereld van de economie!